Suroviny na pečené bravčové plece špikované klinčekmi (rozpočet pre 4 porcie):
1 1/2 kg mäsa z bravčového pliecka s kožou, 1 cibuľu, 7 strúčikov cesnaku, 3/4 l hovädzieho vývaru (príp. kocku bujónu), malé množstvo piva, klinčeky, malé množstvo oleja, soľ, rascu (zomletú), mleté čierne korenie
Postup:
Kožu bravčového pliecka narežeme ostrým nožom do hĺbky približne cm krížom-krážom tak, aby vznikli malé štvorce. Ošúpeme cesnak. Rozdrvíme nožom strúčiky cesnaku a posypeme nimi mäso. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, rascou a postrkáme klinčeky do priesečníkov štvorčekov. Rozpálime olej a dobre na ňom prepečieme z oboch strán, najprv stranou so slaninou. Zohrejeme rúru na 180°C a pečieme v nej bravčové pliecko (strana so slaninou smerom hore) vo vlastnej šťave asi 1 1/4 hod. Pečienku polievame vypečenou šťavou (v prípade potreby prilejeme malé množstvo hovädzieho vývaru). Umyjeme koreňovú zeleninu a ošúpeme ju. Ošúpeme cibuľu. Obe prísady pokrájame na malé kocky.
Mohlo by vás zaujímať
Vyberieme pečené bravčové pliecko z výpekovej šťavy a dáme na teplé miesto. Vo vypečenej šťave opečieme koreňovú zeleninu a cibuľu, podlejeme malým množstvom piva a dolejeme hovädzí vývar. Necháme krátko povariť, scedíme cez jemné sitko a podľa chuti ešte dochutíme. Pokrájame mäso na plátky a podávame poliate vypečenou šťavou. Vhodnými prílohami sú žemľové knedle a kapustový šalát.