Zverina patrí medzi najzdravšie mäso, ktoré by však malo vždy pochádzať z overených zdrojov, kde je záruka zdravotnej bezchybnosti. Mäso sa musí tiež dostatočne tepelne upraviť. Srnčie mäso patrí k najobľúbenejším druhom zveriny. Obsahuje pomerne málo tuku a aj pre deti je tak veľmi dobre stráviteľné. Do príkrmov mäso dôkladne uvarte či upečte a rozmixujte.
Suroviny na srnčí chrbát na oravský spôsob(rozpočet surovín pre 6 osôb):
1,5 špikovaného srnčieho chrbta, 4 lyžice oleja, 1 lyžička celého čierneho korenia, 2 bobule borievky, 2 cibule, ¼ l červeného vína, 2 lyžičky soli, 150 g kyslej smotany, 4 hrušky (500 g), 1/8 l jablkovej šťavy, 1 lyžica cukru, 8 lyžičiek ríbezľového lekváru
Postup:
Prešpikovaný srnčí chrbát potrieme olejom, posypeme rozdrveným korením a roztlačenými borievkami. Dáme na pekáč. Očistenú cibuľu nakrájame a podusíme na zvyšku oleja. Rozložíme ju okolo mäsa a polejeme červeným vínom. Pekáč dáme do stredu rúry a pečieme pri odporúčanej teplote. Po štvrťhodine mäso polejeme šťavou z výpeku. Procedúru opakujeme po 7 minútach.
Mohlo by vás zaujímať
Hotové upečené mäso posolíme, zabalíme do alobalu a udržiavame v teple. Výpek prepasírujeme, vmiešame doň smotanu a uvaríme omáčku. Posolíme a dochutíme čiernym korením. Jablkovú šťavu privedieme do varu, pridáme olúpané polovice hrušiek a cukor. Dusíme 10 minút. Upečený srnčí chrbát zdobíme takto udusenými hruškami plnenými ríbezľovým lekvárom.