Klasický recept českej kuchyne sme tentokrát spravili z exkluzívneho mäska. Sviečkovica z jeleňa je najkvalitnejšie mäso z ktorého môžete pripraviť túto klasiku.
Sviečkovica z jeleňa so zeleninovou omáčkou – suroviny:
800 g jelenej sviečkovice, ¼ lyžička tymianu, ¼ lyžičky mletého čierneho korenia, 250 g šampiňónov, 150 g mrkvy, 100 g zeleru, 150 g cibule, ¼ l vývaru, soľ, 40 g masla, 1 lyžička škrobovej múčky, 4 lyžice smotany, 4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
Tymian a mleté čierne korenie rozmiešame v 20g rozpusteného masla a zmesou potrieme mäso. Huby a zeleninu očistíme, cibuľu ošúpeme. Všetko pokrájame nadrobno a podusíme na masle. Podlejeme vývarom a 10 minút povaríme. Okoreníme. Škrobovú múčku rozmiešame v smotane, primiešame k zelenine a povaríme.
Mohlo by vás zaujímať
Mäso opečieme zo všetkých strán. Podlejeme výpekom a dusíme. Hotové mäso necháme 10 minút odpočívať. Potom ho pokrájame na plátky. Omáčku pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.
Podávame so zemiakovými kroketami a červeným vínom.