Hovädzia pečienka

Doba prípravy 150 minútNáročnosť

Hovädzia pečienka – suroviny:

Na mäso: 1,8 kg hovädzej sviečkovej, 4 lyžice čerstvého tymiánu, 1 polievková lyžica nasekaného rozmarínu, 3 dl jablčného muštu, 2 lyžice olivového oleja, 2 celé fenikle, 2 veľké červené cibule, vetvička tymiánu na ozdobenie

Na omáčku: 1 lyžica olivového oleja, 2 malé cibule, 1 lyžička mletého nového korenia, ½ lyžičky mletej škorice, 2 stredne veľké varené červené repy, 2 zelená jablká, 200 g hnedého cukru, jemne nastrúhaná kôra z 1 veľkého pomaranča, 250 ml červeného vínneho octu

Postup:

Umiestnite mäso na dosku a urobte niekoľko rezov ostrým nožom. Ochuťte po oboch stranách a do rezov zatlačte tymián a rozmarín. Dajte mäso do pevného plastového sáčku na mrazenie potravín a pridajte jablčný mušt a olej. Vrecko položte na veľký tanier a chlaďte najmenej 2 hodiny alebo najlepšie cez noc. Raz obráťte. Predhrejte rúru na 190°C (170°C teplovzdušnú). Vyberte hovädzie z marinády a dajte na rošt do pekáča. Marinádou prelejte mäso a vložte do rúry. Občas podlievajte pustenou mäsovou šťavou. Ak mäso príliš rýchlo hnedne, prikryte fóliou. Jednu hodinu pred koncom pečenia vyberte mäso z pekáča a pridajte fenikel a cibuľu nakrájané na štvrťky. Mäso položte na zeleninu už bez roštu a vráťte do rúry dopiecť.

Mohlo by vás zaujímať

Teľacie a hovädzie špízy s omáčkou chimichurri

35 minútSuroviny na teľacie a hovädzie špízy s omáčkou chimichurri 600 g teľacieho a hovädzieho steakového mäsa (rump steak) Olivový olej Soľ, čierne mleté korenie Na omáčku chimichuri: 1… Čítaj ďaľej

Na omáčku rozohrejte olej vo veľkej panvici. Opečte cibuľu, korenie a soľ asi 4 – 5 minút za občasného miešania. Pridajte olúpanú a nastrúhanú červenú repu a jablká, cukor, pomarančovú kôru a ocot. Varte nezakryté 15 – 20 minút za občasného miešania. Umyte zaváraninový pohár a veko v horúcej vode so saponátom, opláchnite a potom sterilizujte v rúre pri 110°C 20 minút. Naplňte omáčkou, kým je pohár horúci. Preložte hovädzie na servírovací teplý tanier, prikryte a nechajte odpočívať 20 minút. Nakrájajte hovädzie a podávajte s mäsovou šťavou, feniklom, cibuľou a s pripravenou omáčkou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach