Suroviny na hovädzie mäso s paprikou, pórom a sezamom (rozpočet na 4 porcie):
1/2 kg hovädzieho mäsa, 1 červenú papriku, 20 dkg póru, 1 polievkovú lyžicu sezamových zrniek, asi 1/8 l hovädzieho vývaru
Okrem toho: soľ, chilli, cukor, škrobovú múčku, sherry (druh španielskeho dezertného vína) alebo biele víno (polosuché), sójovú omáčku, olej
Postup:
Na prípravu marinády zmiešame 1 čajovú lyžičku škrobovej múčky s 2 čaj. lyžičkami sherry, 1/2 čajovej lyžice cukru. Pokrájame mäso na rezance hrubé asi 1/2 cm, pomiešame s marinádou a necháme 1/4 hod. Odstáť. Medzitým rozpolíme papriku a odstránime stonku a zrnká. Umyjeme dužinu, necháme dôkladne odkvapkať a pokrájame na tenké rezance. Očistíme pór, rozpolíme ho pozdĺžne, umyjeme a pokrájame na prične pásy hrubé asi 1 cm. Pečieme sezamové zrnká za stáleho miešania na suchej panvici tak dlho, kým začnú poskakovať. Potom ich odstavíme. Na prípravu omáčky zmiešame 1 zarovnanú polievkovú lyžicu škrobovej múčky, 2 polievkové lyžice sójovej omáčky, 4 pol. lyžice sherry a štipku chilli. Rozpálime 2 pol. lyžice oleja na veľkej, ťažkej panvici.
Mohlo by vás zaujímať
Opečieme z oboch strán, vyberieme z nádoby a odložíme. Vo výpeku rozpálime 1 p. Lyžicu oleja a pražíme na ňom rezance a papriky asi 1 minútu. Pridáme pór, mierne posolíme a za stáleho miešania pečieme asi 2 minúty. Prilejeme mäsový vývar, prikryjeme pokrievkou a varíme zeleninu na miernom plameni 3 min. Potom pridáme mäso, omáčkovú zmes a necháme ešte raz krátko povrieť. Jedlo ihneď naservírujeme na plytký podnos a podávame posypané sezamovými zrnkami.