Suroviny na hovädzie s perníkovou omáčkou:
Hovädzie mäso zadné asi 600 g, kúsok slaniny, 1 cibuľa, asi 300 g koreňovej zeleniny: mrkva, petržlen, zeler, kúsok masla, 2 dl červeného vína, vývar, 2 lyžice ríbezľovej marmelády, perníkové korenie – asi 1-2 lyžičky, citrón, soľ, korenie, tmavá zápražka
Postup:
Na masle a slanine restujeme nakrájanú cibuľu a koreňovú zeleninu. Mäso očistíme, osolíme, okoreníme a obalíme v perníkovom korení. Vložíme na zeleninový základ, opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo, podlejeme vínom a vývarom a dusíme alebo pečieme prikryté domäkka.
Mohlo by vás zaujímať
Potom vyberieme, omáčku prepasírujeme alebo rozmixujeme podľa zvyku, dochutíme marmeládou, citrónovou šťavou, prípadne dokoreníme. Podľa potreby zahustíme tmavšou zápražkou a prevaríme. Mäso podávame nakrájané na plátky s omáčkou a haluškami alebo žemľovou knedľou.