Suroviny (rozpočet pre 2 osoby):
200 g kalamárov, 200 g kvalitného hovädzieho, mäsa (sviečková), 1 lyžice olivového oleja, 1 lyžica instantnej kávy, 1 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžice masla, 1 lyžice medu, 1/4 l bieleho vína, soľ, korenie, 1/2 citróna
Pivné cestíčko: 50 g múky, 2 lyžice oleja, 1 vajce, 50 ml piva
Postup:
Začneme tým, že si urobíme marinádu. Na to použijeme olivový olej, instantnú kávu, lyžicu sójovej omáčky, rozohriate maslo, rozpustený med, biele víno a šťavu vytlačenú z polovice citróna. Okrem medu a rozpusteného masla miešame všetky suroviny za studena. Miešaniu venujeme veľkú pozornosť. Hneď ako máme marinádu, vrhneme sa na mäso. Nakrájame ho na čo najtenšie plátky a na dvadsaťštyri hodín úplne ponoríme do marinády.
Keď sa k vareniu na druhý deň vrátime, pripravíme si najskôr pivné cestíčko z múky, piva a vajíčka. Nakrájame kalamáre na krúžky a tie v cestíčku obalíme. Osmažíme na prudkom ohni na panvici s olivovým olejom. Syrové marinované plátky hovädzieho mäsa servírujeme s horúcimi kalamármi.
Krajina pôvodu: Južná Amerika