Osso bucco

Doba prípravy 150 minútNáročnosť

Osso buco (oso buko) je milánska špecialita z plátkov teľacieho mäsa preseknutého cez špikovú kosť, duseného so zeleninou, bielym vínom a vývarom. Často býva doplnené omáčkou zvanou gremolata a tradične sa podáva s risotto alla milanese, rizotom po milánsku. Existujú dva typy osso buka:

  • moderná verzia, v ktorej sú paradajky, a pôvodná verzia, ktorá ich neobsahuje
  • staršia verzia, tzv. ossobuco in bianco, je ochutená škoricou, bobkovým listom a gremolatou

Moderný a oveľa populárnejší kuchársky recept zahŕňa paradajky, mrkvu, zeler a cibuľu. Gremolata je voliteľným doplnkom.

Suroviny na Osso bucco:

4 ks ossobucco (hovädzia nožina so špikovou kosťou), 1 ks veľká cibuľa, 50 g maslo, 2-3 PL olivový olej, 300 ml drvené paradajky, 0,5 l biele víno, 0,5 l hovädzí vývar, hladká múka, čierne mleté korenie, soľ

Postup:

Porcie mäsa nasekáme, okoreníme, obalíme a a osmažíme. Do výpeku po mäse pridáme maslo, nadrobno nakrájanú cibuľu, osmažíme do sklovita, okoreníme a podlejeme vínom, pridáme drvené paradajky a vývar. Pripraveným vývarom prelejeme mäso, zakryjeme pokrievkou a pri 150°C pečieme cca 1,5 až 2 hodiny.

Mohlo by vás zaujímať

Večera

Večera na pondelok? Grilovaný steak s hranolkami

30 minútZačiatok týždňa dá vždy zabrať, preto sa aj náležite odmeňte. A nielen seba, ale aj svojho partnera. A viete čo? Pozvite k sebe aj pár priateľov. Grilovanému steaku… Čítaj ďaľej

Zavŕšením celého pokrmu je gremolata, zmes nasekanej petržlenovej vňate, citrónovej kôry a cesnaku, ktorá dodá pokrmu jedinečnú chuť: zväzok petržlenovej vňate, 2 strúčiky cesnaku a kôra z jedného citróna.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach