Osso buco (oso buko) je milánska špecialita z plátkov teľacieho mäsa preseknutého cez špikovú kosť, duseného so zeleninou, bielym vínom a vývarom. Často býva doplnené omáčkou zvanou gremolata a tradične sa podáva s risotto alla milanese, rizotom po milánsku. Existujú dva typy osso buka:
- moderná verzia, v ktorej sú paradajky, a pôvodná verzia, ktorá ich neobsahuje
- staršia verzia, tzv. ossobuco in bianco, je ochutená škoricou, bobkovým listom a gremolatou
Moderný a oveľa populárnejší kuchársky recept zahŕňa paradajky, mrkvu, zeler a cibuľu. Gremolata je voliteľným doplnkom.
Suroviny na Osso bucco:
4 ks ossobucco (hovädzia nožina so špikovou kosťou), 1 ks veľká cibuľa, 50 g maslo, 2-3 PL olivový olej, 300 ml drvené paradajky, 0,5 l biele víno, 0,5 l hovädzí vývar, hladká múka, čierne mleté korenie, soľ
Postup:
Porcie mäsa nasekáme, okoreníme, obalíme a a osmažíme. Do výpeku po mäse pridáme maslo, nadrobno nakrájanú cibuľu, osmažíme do sklovita, okoreníme a podlejeme vínom, pridáme drvené paradajky a vývar. Pripraveným vývarom prelejeme mäso, zakryjeme pokrievkou a pri 150°C pečieme cca 1,5 až 2 hodiny.
Mohlo by vás zaujímať
Zavŕšením celého pokrmu je gremolata, zmes nasekanej petržlenovej vňate, citrónovej kôry a cesnaku, ktorá dodá pokrmu jedinečnú chuť: zväzok petržlenovej vňate, 2 strúčiky cesnaku a kôra z jedného citróna.