Roláda – Hovädzie očko

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny ( rozpočet na 4 porcie):

800 g hovädzieho zadného, 250 g šampiňónov (sušené huby), 4 vajcia, 1 cibuľa, olej, 1 malý pór, 1 malá kápia, 1 viazanička petržlenovej vňaťky, 1 malá plechovka hrášku, 200 ml vývaru alebo bujónu, soľ, mleté čierne korenie

Roláda - Hovädzie očko

Postup:

Pripravené hovädzie mäso opatrne rozklepeme na čo najväčší plát (pozor mäso sa nesmie roztrhať – vytekala by plnka), ktorý z oboch strán osolíme a okoreníme. Narezanú cibuľku a pór speníme na oleji. Pridáme šampiňóny, prípadne sušené huby, ktoré sme predtým namočili a scedili. Ďalej pridáme pokrájanú kapiu, hrášok, soľ, mleté čierne korenie a vajcia, a všetko zmiešame. Hotovú praženicu rozotrieme po pláte mäsa, pridáme vňaťku a zvinieme. Roládu pevne zviažeme a prudko opečieme na oleji. Vložíme ju do pekáča a za občasného podlievania vývarom pečieme domäkka pri teplote 160 °C približne 60 minút. Podávame narezané na plátky podliate vlastnou šťavou.

Príprava asi 140 minút

11.00 h Hovädzie mäso rozklepeme na veľký plát a ochutíme
11.20 h Z pripravených surovín urobíme redšiu praženicu
11.40 h Na mäsový plát rozotrieme praženicu a zvinieme
12.00 h Roládu zviažeme niťou a prudko opečieme na oleji
12.20 h Uložíme do pekáča, podlejeme a pečieme domäkka
13.20 h Vyberieme s plechu, odstránime niť a nakrájame     

Ešte jedna rada k roláde „ hovädzie očko“:

U mäsiara požiadajte, aby vám urezal z veľkého kusa zadného stehna pekný cca 1,5 cm hrubý plát, bude sa vám dobre rozklepávať

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach