Suroviny na špízy souvlaki ( rozpočet pre 2 osoby ):
500 g mäsa (napríklad bravčová krkovička alebo zadné hovädzie, prípadne jahňacie mäso) podľa chuti paprika, cherry paradajky, cibuľa a grécke olivy
Marináda: 100 ml olivový olej, vhodný aj na teplú kuchyňu, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice oregana, 2 bobkové listy, malá lyžička soli a bieleho korenia, malý lyžička plnotučnej horčice
Postup:
Mäso nakrájajte na kocočky veľké asi 3 x 3 centimetre. Všetky ingredience potrebné na marinádu zmiešajte spolu vo väčšej miske( jednotlivé množstvá môžete podľa chuti upraviť). Do marinády vložte nakrájané mäso a všetko premiešajte. Misku prikryte pokrievkou alebo potravinovou fóliou a uložte asi na 1,5–2 hodiny odpočinúť do chladničky. Paprika a cibuľu nakrájajte na väčšie kúsky. Marinované mäso vyberte z chladničky, podľa chuti ho napichajte spolu s kúskami papriky, cibuľou, cherry paradajkami a olivami na špajdle a ihneď vložte na gril. Hotové sú asi za 10–15 minút.
Tip:
Ak na špízy používate klasické drevěné špajdle, namočte ich na chvíľu do vody a a potom potrite olejom. Ako príloha sa skvele hodí grécky šalát alebo tzatziki.