Varený hovädzí bok s chrenovou omáčkou patrí medzi naše tradičné jedlá. Toto jedlo u nás doma varíme cez týždeň, keď varíme v nedeľu hovädzí vývar. Podávame ho so zemiakmi ale v niektorých rodinách sa zvykne ako príloha podávať aj parená alebo žemľová knedla. Ako je to u vás doma?
Suroviny na varený hovädzí bok s chrenovou omáčkou:
800 g hovädzieho mäsa, 1 lyžička soli, 1 bobkový list,1 lyžička celého čierneho korenia, 4 cibule, 2 mrkvy, 200 g zeleru, 1 pór, 200 g bielej kapusty, ½ lyžičky polievkového korenia, 2 žemle, 20g masla, 1/8 l smotany, 2-3 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
Mäso vložíme do úzkeho hrnca, zalejeme vodou a prevaríme. Pozbierame penu a osolíme. Pridáme korenie a pomaly varíme. Cibuľu, mrkvu a zeler očistíme a rozštvrtíme. Pór očistíme, pozdĺžne prekrojíme a umyjeme. Očistenú kapustu vložíme do vriacej vody, 2 minúty povaríme a opláchneme studenou vodou.
Mohlo by vás zaujímať
Zeleninu pridáme na posledných 30 minút k mäsu a varíme. Žemle pokrájame na stredne veľké kúsky a v hrnci na omáčku ich na masle opražíme Pridáme 1/4 l scedeného mäsového vývaru a prevaríme. Hneď odstavíme a zjemníme smotanou. Osolíme a podľa chuti pridáme strúhaný chren.
Varený hovädzí bok s chrenovou omáčkou podávame so zemiakmi, prípadne s opečenou cibuľkou.
1 porcia: 2153 Kj / 514 kcal