Kohút na víne

Doba prípravy 150 minútNáročnosť

Coq au vin

Kohút na víne – suroviny:

1 kohút alebo 1 – 2 kurčatá (1,5 kg) nakrájané na 8 kusov, ½ fľaše červeného vína, 6 pásikov slaniny nakrájaných na kocky, 250 g šampiňónov, 12 malých bielych cibuliek, 2 – 3 strúčiky roztlačeného cesnaku, 2 mrky, olúpané a nakrájané na štvrťky, slnečnicový olej, maslo, 1 bouquet garni (2 vetvičky tymiánu, 1 bobkový list), petržlenová vňaťka, soľ a čierne korenie, pri varení v ten istý deň ¼ pohára koňaku alebo brandy

Postup:

Deň vopred očistite a nakrájajte kohúta (kurčatá). Prelejte vínom. Pridajte malé biele cibuľky, mrkvu a bylinky. Prikryte a dajte do chladničky. Nasledujúci deň vyberte a hydinu a zeleninu osušte. Víno odložte na neskôr. Opečte kuracie kúsky na oleji v panvici. Mäso vyberte a do tej istej panvice pridajte cesnak a pár minút prehrejte.  Mäso aj zeleninu vložte do veľkého hrnca. Prilejte víno, osoľte, okoreňte a priveďte do varu na miernej teplote. Prikryte a varte 1 – 2 hodiny.

Mohlo by vás zaujímať

Šťavnaté kuracie plátky

45 minútSuroviny na šťavnaté kuracie plátky: 500 g kuracích pŕs, korenie, soľ, 4 lyžice tatárskej omáčky Hellmann’s, 2 strúčiky cesnaku, hladkú múku na obalenie kuracích pŕs,… Čítaj ďaľej

Prehrejte slaninu, cibuľu a šampiňóny v panvici, kým nezhendnú, asi 10 minút. Pridajte k hotovému kurčaťu a varte a miešajte 2 – 3 minúty. Ochuťte. K hotovému kurčaťu pridajte petržlenovú vňaťku. Podávajte s ryžou alebo zemiakmi. Ak pripravujete jedlo v ten istý deň, pred pridaním vína, vlejte brandy alebo koňak a zapáľte. Pretrepte a až potom dolejte víno.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach