Kura na cesnaku

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Suroviny:
1200 g kura, 1 čajová lyžička soli, 1 čajová lyžička Vegety, 1 mokka kávová lyžička mletého bieleho korenia, asi 3 vetvičky rozmarínu, 15 strúčikov cesnaku, 200 ml bieleho suchého vína, 3 mladé cibuľky, 4 polievkové lyžice smotany na varenie, 2 polievkové lyžice masla
Kura na cesnakuPostup:
Kura rozpolíme a položíme na pekáč vytretý maslom. Zbytkom masla potrieme povrch kuraťa. Posolíme a okoreníme. Vhodíme ošúpané strúčiky cesnaku a nastrihaný rozmarín. Prikryjeme a vložíme do rúry. Rúru nastavíme na 200°C. Po asi polhodine kura odokryjeme a polejeme 1 dl vody. Pridáme nakrájanú cibuľku. Znova prikryjeme. Po polhodine polejeme vínom. Už neprikryté vložíme späť do rúry a stiahneme teplotu na 180°C. Po ďalšej polhodine polejeme smotanou. Vrátime späť do rúry a pečieme neprikryté ešte asi pol hodiny. Potom prikryjeme a necháme v odstavenej rúre do podávania. Podávame s varenými zemiakmi alebo tmavým chlebom.