Kuracia quesadilla

Doba prípravy 70 minútNáročnosť

Quesadilla (zdrobnelina slova quesada, druh španielskeho múčnika, názov je od španielskeho queso – syr) je typický mexický pokrm založený na mexickej placke tortille. V pôvodnej podobe sa tortilla pripravuje so syrom. Ten sa umiestni do zloženej tortilly a opeká alebo smaží. V Mexico City a okolí sa quesadilla robí s rôznymi prísadami (mäso, huby, zemiaky, tekvicový kvet). Ďalšia možnosť prípravy je plniť tortillové cesto a potom smažiť na tuku. Je dôležité, aby tortilla bola preložená, nie zrolovaná.

Variant pripravovaný v USA sa skladá z dvoch tortíl, ktoré podobne ako sendvič obklopujú syr a ďalšie prísady, a potom sa opečú. Väčšinou sa tu používajú pšeničné tortilly. Toto jedlo je známe aj pod názvom burritas, ktoré sa však líšia od amerických burritos.

Na malom kanárskom ostrove El Hierro sa pod rovnakým menom robí aj sladká varianta: malá syrová torta vyrobená zo syra, múky, citrónu, vajcia a cukru, ktorý je ochutený anízom a vresovcom.

Suroviny na recept – Kuracia quesadilla:

1kg kuracie prsia, 500g chedar, 1 ks chipotles papričky, 2 ks citrónová tráva, 1 ks citron, 1 zväzok petržlenovej vňate, 2 zväzky čerstvého špenátu, soľ, čierne korenie, oregano, olej

Tortillas: 3 hrnčeky polohrubej múky, 1 kl soli, 1 hrnček vody

Jogurtový dresing: 180 g jogurt, 1 ks citron, 50g tahini, 1 strúčik cesnaku, soľ 

Kuracia quesadilla

Postup:

Kuracie rezne umyjeme a dáme do pácu z oleja, oregána, soli, čierneho korenia a necháme stáť asi 5 minút. Potom mäso upečieme na suchej panvici. Necháme trocha vychladnúť a nakrájame na malé kocky.

Tortillas: múku zmiešame so soľou a postupne prilievame vodu a miešame rukami. Vytvarujeme loptu a necháme stáť 15 minút. Potom vytvarujeme  11-14 malých loptičiek, poprášime múkou a vyvaľkáme z cesta tenký kruh. Pečieme na horúcej panvici kým placky nezhnednú a potom ich prevrátime a pečieme z druhej strany.

Jogurtový dresing: zmiešame všetky suroviny Keď máme pripravené mäso, placky a dresing, začneme s výrobou quesadillas. Tortillas naplníme pokrájaným mäsom, čerstvým špenátom, pridáme trocha chipotles papričiek, pokvapkáme citrónom a posypeme strúhaným syrom. Prikryjeme druhou tortillas, pokrájame na trojuholníky a podávame so šalátom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach