Suroviny:
Kurča na víne: 800 g kuracích pŕs, 4,5 dl červeného vína, 2 cibule, 0,5 l kyslej smotany, škrob, olej, soľ, čierne korenie, kúsok masla
Rozmarínové zemiaky: 1,5 kg nových zemiakov (alebo malých zemiakov v šupke), olivový olej, vetvičky
rozmarínu (alebo tymianu), jednu cesnakovú hlávku
Postup:
Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na prúžky pokrájané kuracie prsia, podusíme, kým nie je mäso uzatvorené. Posolíme a pokoreníme, pridáme kúsok masla a podlejeme červeným vínom. Prikryjeme a necháme dusiť na miernom ohni asi 1 hodinu. Potom pridáme kyslú smotanu rozmiešanú s trochou škrobu
a chvíľu ešte povaríme. Medzitým necháme rúru vyhriať na 180 stupňov Celzia.
Na väčší plech dáme umyté neošúpané zemiaky a celé strúčky cesnaku – tiež neošúpane. Posypeme vetvičkami rozmarínu alebo tymianu a pokvapkáme olivovým olejom. Potrasieme plechom, aby boli zemiaky rovnomerne pokryté olejom a dáme zapiecť do rúry na cca 40 minút alebo dokiaľ nie sú zemiaky mäkké.
Dobrú chuť!
Autor: M Matulová