Kohút na víne

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Kohút na víne alebo coq au vin je francúzsky pokrm z kurčaťa duseného s vínom, slaninou, hubami a prípadne cesnakom. Najčastejšie sa používa červené burgundské víno, aj keď mnoho oblastí Francúzska má varianty z miestnych odrôd, ako sú Coq au vin jaune (Jura), Coq au Riesling (Alsasko), Coq au Pourpre alebo Coq au violet (s vínom Beaujolais nouveau ), coq au Champagne atď. Rôzne legendy recept prisudzujú Juliovi Caesarovi. Všeobecne sa však uznáva, že existoval ako vidiecke jedlo dlho predtým. Hoci slovo coq vo francúzštine znamená kohút, väčšina moderných receptov vyžaduje kurča ľubovoľného pohlavia, ktoré je mäkšie ako dospelý kohút.

Kohút na víne – suroviny:

1 vykŕmené kurča (1,5 kg), 150 g cibule, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice oleja, 20 g masla, 60 g tenkých plátkov anglickej slaniny, soľ, mleté čierne korenie, 20 ml koňaku, 1/2 l červeného vína, 4 vetvičky petržlenovej vňate, 1 bobkový list, 1 vetvička tymianu, 200 g malých šampiňónov, 2 lyžice hladkej múky, 4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Kohút na víne

Postup:

Kurča rozdelíme na 6 – 8 kúskov. Ošúpeme cibuľu a cesnak, oboje nakrájame na kocky. Slaninu opečieme v pekáči a vyberieme. K vypečenému tuku prilejeme olej a každú porciu opečieme. Osolíme, okoreníme, dáme na tanier. Do výpeku pridáme cibuľu a cesnak a za stáleho miešania speníme dozlatista. Pridáme koňak, zapálime. Podlejeme červeným vínom, dochutíme petržlenovou vňaťou, tymianom a bobkovým listom.

Mohlo by vás zaujímať

Kuracie dolné stehienka

Kuracie dolné stehienka v barbecue – kávovej omáčke

60 minútSkúste trocha zaexperimentovať a pripravte si kuracie dolné stehienka v barbecue – kávovej omáčke. Suroviny na kuracie dolné stehienka v barbecue – kávovej omáčke: 1… Čítaj ďaľej

Prevaríme, vložíme mäso a prikryté pri miernej teplote dusíme. Huby zalejeme, osušíme a na masle opražíme dozlatista. V troche hríbovej šťavy rozmiešame múku a 10 minút pred podávaním pridáme k tuku a podusíme. Hubovú zmes pridáme k mäsu, posypeme petržlenovou vňaťou a vložíme plátky slaniny. Dochutíme.

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach