Paella je typické španielske jedlo z ryže, podobné rizotu alebo pilafu. Pochádza zo španielskeho mesta Valencia. Ľudia, ktorí v Španielsku nežijú, paellu obvykle vnímajú ako národné jedlo Španielska, ale väčšina Španielov ju skôr pokladá za regionálny pokrm, vyskytujúci sa v oblasti Valencie. Obyvatelia Valencie ju naopak považujú za jeden zo svojich symbolov.
Podobne ako v prípade rizota existuje množstvo receptov s rôznymi ingredienciami. Na rozdiel od rizota sa však v paelle častejšie objavujú plody mora, zelenina a korenia. Pripravuje sa na špeciálne nízkej rovnej panvici s uchami zvanej paellera a výsledný pokrm je menej lepivý.
Prvýkrát sa paella objavila v chudobnejších oblastiach na juhu Španielska. Vznikla na rybárskych lodiach. Išlo vtedy o jedno z najchudobnejších jedál pre rybárov. Pri príprave paelly je najdôležitejšou prísadou ryže, ktorá sa neumýva, pretože škrob pri varení spôsobuje potrebné zahustenie.
Suroviny na španielske jedlo Paella:
6 kuracích dolných stehienok, mrazený hrášok, 1 hrnček dlhozrnnej ryže, 2 hrnčeky kuracieho vývaru, 1/2 hrnčeka sekaných paradajok, 150g darov mora očistených, 1 šalotka posekaná, 1 šálka suchého vína, 1 strúčik cesnaku posekaný, 1 stredne veľká červená paprika, 1 stredne veľká oranžová paprika, 1čl šafránu
Postup:
Na panvici osmažíme cibuľku, cesnak a stehienka po 2 minútky z každej strany, odložíme mäsko nabok a na cibuľku vysypeme ryžu a miešame kým nezosklovatie, prilejeme víno a miešame, kým sa víno nevstrebe.
Mohlo by vás zaujímať
Potom pridáme šafrán, vývar, papriku, soľ, korenie a stehienka a necháme pod pokrievkou pomaličky dusiť. 10 minút pred dovarením (keď sa vstrebe voda z povrchu ryže) pridáme morské živočíchy a hrášok. Podávame s osminkami