Zdravý Gordon Bleu

Cordon bleu , často aj nesprávne ako Gordon bleu, Cordon blue či Gordon blue je rezeň pochádzajúci z Francúzska. Jeho základom je kvalitné teľacie mäso, šunka a syr typu Ementál či Gouda, ktoré sa vložia do preloženého rezňa z teľacieho mäsa a ako celok sa obalí a vypraží ako viedenský rezeň. Meno jedla má nepriamo pôvod v názve vyznamenania najlepších francúzskych kuchárov Cordon bleu (tj. Modrá stuha). Na základe tohto ocenenia a úspechu rovnomerného kulinárskeho časopisu, vznikla v Paríži v roku 1895 súkromná škola najvyššieho kuchárského umenia Le Cordon Bleu (počas 120 rokov činnosti a slávy udelila licenciu desiatkam kuchárskych univerzít vo svete). Práve tu vytvorili recept na tento rezeň.

Ponúkame vám obmenu receptu, ktorý je pripravený z kuracieho mäsa.

Suroviny na zdravý Gordon Bleu:

2 x 150 g kuracie prsia, 4 plátky kuracej šunky, 4 plátky syra, olivový olej, soľ

Na obalenie: 2 PL ovsenej múky, 2 PL ovsených vločiek, 2 PL strúhaný parmezán, koreniny a bylinky podľa chuti

Gordon Bleu

Postup:

Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie. Každý kus kuracieho si prerežeme pozdĺžne na 2 plátky, ktoré si následne rozklepeme tĺčikom na mäso na tenšie. Kuracie plátky z každej strany potrieme olivovým olejom, zľahka osolíme a na každý vrch položíme 1 plátok syra, šunky a zarolujeme. Vedľa v miske zmiešame suroviny na obalenie. Každú rolku si celú obalíme v tejto zmesi a uložíme na plech. Zapekáme cca 35 – 40 minút, pokiaľ mäso nie je upečené a na vrchu zlatisté. Gordon Bleu podávame s čerstvým šalátom alebo s obľúbenou prílohou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach