Suroviny na jahňacie biryani so šafranom a s Basmati ryžou ( rozpočet pre 4 osoby ):
150 ml mlieka, štipka šafranu, 500 g jahňacieho stehna bez kosti, 80 g cibule, 3 strúčiky cesnaku, 30 g čerstvého zázvoru, 200 g paradajok, 1 čilli paprička, 2 PL slnečnicového oleja, 2 zrniečka kardamómu, 1/2 škoricovej paličky, 1 ČL feniklových semienok, 2 bobkové listy, 1 ČL kurkumy, 1 ČL mletej papriky, 2 ČL rímskej rasce, 600 ml zeleninového vývaru, soľ, mleté čierne korenie, 300 g basmati ryže, trocha masla, 30 g mandľových lupienkov, 1 viazanička koriandru
Postup:
Mlieko mierne zahrejeme a zalejeme ním šafran. Jahňacie mäso nakrájame na kocky o veľkosti asi 2 x 2 cm. Cibuľu, cesnak a zázvor očistíme a nahrubo pokrájame. Paradajky a chilli pokrájame nadrobno.
Asi desať minút pred tým, než je mäso hotové, dobre premyjeme basmati ryžu a v dostatočnom množstve vody ju povaríme asi 5 minút. Potom ju zlejeme.
Rúru predhrejeme na 150°C. Jenskú misu vymažeme maslom a začneme vrstviť mäso, ryžu a šafranové mlieko. Takto pripravené jedlo dáme zakryté piecť asi na 25-30 minút.
Mandľové lupienky opečieme na panvičke bez oleja.
Biryani vyberieme z rúry, ozdobíme ho mandľovými lupienkami, čerstvým koriandrom a servírujeme.