Jahňacie biryani so šafranom

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny na jahňacie biryani so šafranom a s Basmati ryžou ( rozpočet pre 4 osoby ):

150 ml mlieka, štipka šafranu, 500 g jahňacieho stehna bez kosti, 80 g cibule, 3 strúčiky cesnaku, 30 g čerstvého zázvoru, 200 g paradajok, 1 čilli paprička, 2 PL slnečnicového oleja, 2 zrniečka kardamómu, 1/2 škoricovej paličky, 1 ČL feniklových semienok, 2 bobkové listy, 1 ČL kurkumy, 1 ČL mletej papriky, 2 ČL rímskej rasce, 600 ml zeleninového vývaru, soľ, mleté čierne korenie, 300 g basmati ryže, trocha masla, 30 g mandľových lupienkov, 1 viazanička koriandru

Jahňacie biryani so šafranom

 

Postup:

Mlieko mierne zahrejeme a zalejeme ním šafran. Jahňacie mäso nakrájame na kocky o veľkosti asi 2 x 2 cm. Cibuľu, cesnak a zázvor očistíme a nahrubo pokrájame. Paradajky a chilli pokrájame nadrobno.

V širokom hrnci zahrejeme olej a pridáme kardamóm, škoricu, fenikel a bobkový list. Opekáme asi 2 minúty. Teplotu potom zvýšime, pridáme na kocky pokrájané mäso, paradajky, chilli, cibuľu, cesnak, kurkumu, mletú papriku, rímsky kmín a zázvor. Za stáleho miešania opekáme ešte 3 minúty.
 
Zmes zalejeme vývarom, teplo zredukujeme a hrniec zakryjeme. Necháme variť 40 minút. Odoberieme pokrývku, zvýšime teplotu a ďalej necháme variť až pokým omáčka nezhustne a nezostane celkom krémová. Jedlo dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

Asi desať minút pred tým, než je mäso hotové, dobre premyjeme basmati ryžu a v dostatočnom množstve vody ju povaríme asi 5 minút. Potom ju zlejeme. 

Rúru predhrejeme na 150°C. Jenskú misu vymažeme maslom a začneme vrstviť mäso, ryžu a šafranové mlieko. Takto pripravené jedlo dáme zakryté piecť asi na 25-30 minút.

Mandľové lupienky opečieme na panvičke bez oleja. 

Biryani vyberieme z rúry, ozdobíme ho mandľovými lupienkami, čerstvým koriandrom a servírujeme.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach