Špízy souvlaki

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny na špízy souvlaki ( rozpočet  pre 2 osoby ):

500 g mäsa (napríklad bravčová krkovička alebo zadné hovädzie, prípadne jahňacie mäso) podľa chuti paprika, cherry paradajky, cibuľa a grécke olivy

Marináda: 100 ml olivový olej, vhodný aj na teplú kuchyňu, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice oregana, 2 bobkové listy, malá lyžička soli  a bieleho korenia,  malý lyžička plnotučnej horčice

Špízy souvlaki

Postup:

Mäso nakrájajte na kocočky veľké asi 3 x 3 centimetre. Všetky ingredience potrebné na marinádu zmiešajte  spolu  vo väčšej miske( jednotlivé množstvá môžete podľa chuti upraviť). Do marinády vložte nakrájané mäso a všetko premiešajte. Misku prikryte pokrievkou alebo potravinovou fóliou a uložte asi na 1,5–2 hodiny odpočinúť do chladničky. Paprika a cibuľu  nakrájajte na väčšie kúsky. Marinované mäso vyberte z chladničky, podľa chuti ho  napichajte spolu s kúskami  papriky, cibuľou, cherry paradajkami a olivami na špajdle a ihneď vložte na gril. Hotové sú asi za 10–15 minút.

Tip:

Ak na špízy používate klasické drevěné špajdle, namočte ich na chvíľu do vody a a potom potrite olejom. Ako príloha sa skvele hodí grécky šalát alebo tzatziki.