Domáci králik na spôsob zveriny

Doba prípravy 120 minútNáročnosť

Domáci králik na spôsob zveriny – suroviny (rozpočet na štyri porcie):

½ domáceho králika (zadná časť), 1 dl oleja, 100 g údenej slaniny bez kože, 200 g cibule, 300 g koreňovej zeleniny, 3 dl sladkej smotany na varenie, 1 dl bieleho vína, 5 dl vývaru (z kostí, bujónová kocka), 30 g hladkej múky, 1 PL masla, soľ, celé čierne a nové korenie, 3 ks bobkového listu, 1 ks citrónu, tymián, brusnicový kompót

Domáci králik

Postup:

Zadnú časť králika umyjeme, odblaníme a nasekáme na menšie časti. Pripravené kúsky prešpikujeme slaninkou, osolíme a na rozpálenom oleji prudko opečieme. Mäso vyberieme a vo výpeku opražíme   nakrájanú cibuľu a zeleninu s pridanými koreninami. Podlejeme vývarom, vložíme mäso a pečieme v rúre pri teplote cca 160 °C do mäkka cca 45 minút. Počas pečenia podlievame vývarom. Mäkké mäso vyberieme, šťavu zahustíme zátrepkou z múky a sladkej smotany, rozšľaháme na krémovú hustotu a minútu povaríme. Omáčku ochutíme vínom, citrónovou šťavou a maslom. Pri podávaní mäso podlejeme omáčkou a zdobíme plátkom citróna s brusnicovým kompótom.

Príprava asi 120 minút

11.00 h Králička nasekáme na menšie kúsky, prešpikujeme slaninkou         
11.20 h
Mäso opečieme, vyberieme, vložíme cibuľu a zeleninu, okoreníme
11.45 h
Na podusenú zeleninu vrátime mäso, podlejeme a dáme piecť
12.30 h
Mäso vyberieme a zeleninovú šťavu zalejeme zátrepkou  
12.45 h
Omáčku mixujeme do hladka, ochutíme a zjemníme maslom
13.00 h
Mäso podlejeme omáčkou a zdobíme

Mohlo by vás zaujímať

Králik na bylinkách

90 minútKrálik na bylinkách – suroviny: 1 králik, 100 g masla, 1 väčšia cibuľa, 1 lyžička bazalky, 1 lyžička tymiánu, 1 lyžička rozmarínu, 2 dcl červeného… Čítaj ďaľej

Ešte jedna rada ku Králiku domácemu na spôsob zveriny: vhodnou prílohou je cestovina alebo žemľové knedle a králika môžeme zameniť za bravčové srdce (kratšie dusenie)

Save

Save

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach