Pečený kapor so zemiakovou kôrkou

Doba prípravy 15 minútEnergia: 830 kcal.Náročnosť

Energetická hodnota jednej porcie: 830 kcal

Suroviny (rozpočet na 4 porcie):

Potrebujeme: 1 filetovaného kapra (1,80kg), 1 citrón, 3 veľké sypké zemiaky, 2 zväzky mladej cibuľky, 10 dkg masla, 1/8 l oleja,1 polievkovú lyžicu ostrej horčice, múku, soľ, mleté čierne korenie
Na srbskú omáčku: 1 cibuľu,3 strúčiky cesnaku, červenej papriky, žltej papriky,1 zväzok petržlenovej vňate, 2 polievkové lyžice masla, l suchého bieleho vína, l sladkej smotany, 1/8 l kyslej smotany, citrónovú šťavu, soľ, mleté čierne korenie

Pečený kapor so zemiakovou kôrkou

Postup:

Odstránime z mladej cibuľky korienky, zelené konce listov a uvaríme ju domäkka v slanej vode. Na prípravu srbskej omáčky ošúpeme cibuľu, cesnak a pokrájame ich nadrobno. Umyjeme papriky a pokrájame dužinu na drobné kocky. Posekáme nadrobno petržlenovú vňať.

Rozpálime do spenenia maslo a opražíme na ňom cibuľu, cesnak a papriku. Ochutíme čiernym korením, podlejeme bielym vínom a varíme dovtedy, kým sa polovica tekutiny odparí. Pridáme sladkú smotanu, necháme zovrieť a vmiešame kyslú smotanu. Potom do pyré pridáme tú časť omáčky, ktorú sme nerozmixovali a ešte raz necháme zovrieť. Pridáme petržlenovú vňať a ochutíme omáčku citrónovou šťavou.

Na prípravu zemiakovej kôrky ošúpeme zemiaky a postrúhame ich. Dôkladne vytlačíme masu tak, že ju vložíme do kuchynskej utierky. Nakrájame plátky kapra na rovnako veľké kusy, posolíme z oboch strán, okoreníme mletým čiernym korením a pokvapkáme citrónovou šťavou. Potrieme horčicou stranu s kožou a posypeme múkou. Poukladáme postrúhané zemiaky na ryby a dlaňou silno pritlačíme.

Rozpálime olej. Vložíme kapra „kôrkovou“ stranou smerom dolu do oleja a pečieme pri miernej teplote 5 až 7 minút. Len čo je zemiaková kôrka upečená do zlatohneda,vezmeme panvicu zo sporáka, obrátime rybu a necháme v horúcom oleji začervenať.Vyberieme z panvice a necháme odkvapkať na servítke. Nachystáme na taniere srbskú omáčku, na ňu položíme kusy kapra a podávame s mladou cibuľkou. Rozpálime zvyšok masla, vložíme mladú cibuľku a mierne opražíme. Osolíme a okoreníme.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach