Pošírovaný zubáč – suroviny:
Zeleninový vývar: 0,5 l vody, 1 koreň petržlenu, 1 zelerová buľva (ak je veľká, stačí polovica), cibuľa, 1,5 dcl suchého bieleho vína, 3 – 4 guľôčky bieleho korenia, 2 guľôčky nového korenia, prípadne trochu kôpru, 1 bobkový list, podľa chuti trochu cukru (asi 50 g). Okrem toho budeme potrebovať filety zo zubáča, alebo lososového pstruha.
Postup:
Očistenú koreňovú zeleninu s cibuľou nakrájame na menšie kúsky a vložíme ju do vody s vínom. Pridáme bobkový list, nové a biele korenie, cukor, soľ a necháme variť. Keď nám vývar zovrie, tak ho stiahneme z ohňa. Opracovaného zubáča si osolíme, okoreníme a vložíme do horúceho vývaru. Vývar nám už nemôže vrieť. Zubáča varíme 7-9 minút na slabom ohni, aby sa nám ryba nerozpadla.
Mohlo by vás zaujímať
Tip na servírovanie:
Do stredu taniera dáme kôpku hráškovo-zemiakového pyré, na to položíme rybu,ozdobíme kôpkami cviklového pyré a hoblinkami čerstvej pomarančovej kôry (z chemicky neošetreného pomaranča). Pošírovaný zubáč je hotový.
Recept špeciálne pripravil šikovný kuchár Erik Bobor