Ryba na severský spôsob

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Suroviny (rozpočet na 4 porcie):

400 g mrazenej morskej šťuky, 1 citrón, 100 g zeleru, 3 mrkvy, 100 g masla, 1 cibuľa, 1 vajce, 1 lyžica sušenej bazalky, 1 lyžica horčice, 2 dl sladkej smotany, rasca, soľ, 3 žemle, 1dl bieleho vína, 1 lyžička mletej červenej papriky, petržlenová vňať

Ryba na severský spôsob

Postup:

Nerozmrazené filety opláchneme studenou vodou a pokvapkáme citrónovou šťavou. Necháme odstáť 60 minút. Zeler a mrkvu očistíme, nadrobno postrúhame. Cibuľu očistíme, nadrobno pokrájame opražíme na časti masla, pridáme zeleninu, bazalku, soľ, víno a dusíme 10 minút. Žemle pokrájame na kocky, pokvapkáme vlažnou vodou a necháme postáť. Zmäknuté žemle zmiešame s vychladnutou zeleninou, žĺtkom, posekanou vňaťou a tuhým snehom z bielka. Rybu osušíme, posolíme, posypeme rascou a na rozohriatom masle opečieme z oboch strán. Zapekaciu misu vymastíme zvyšným maslo, rozotrieme plnku, obložíme rybou, polejeme výpekom a smotanou rozmiešanou s paprikou a trochou soli. Vo vyhriatej rúre zapekáme 15 minút.

Tip:

K jedlu sa výborne hodí Sekt Palugyay blanc brut

Sametová smotanovo-limetková vôňa, elegantne prechádzajúca do jemnej biskvitovej chute, zanechávajúcej príjemný a svieži záver. Odrody Müller Thurgau, Chardonnay a Rizling rýnsky vytvorili šumivý skvost v limitovanej edícii.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach