20 minút
Suroviny:
1 väčší zemiak, 1 pohár varenej cvikly – 220 g po odkvapkaní, 1 malé kyslasté jablko, 200 g varenej šunky vcelku, 200 g sleďových matjesových filiet, 2 kyslé uhorky, 1 lyžička horčice, 200 g kyslej smotany, soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, petržlenová vňať
Postup:
Neošúpaný zemiak uvaríme a necháme vychladnúť. Cviklu precedíme a necháme odkvapkať. Jablko olúpeme, jadrovník vykrojíme, zemiak ošúpeme. Horčicu vymiešame s kyslou smotanou, osolíme a okoreníme. Cviklu, jablko, zemiak, šunku, slede (matjesy) a uhorky pokrájame na malé kocky. Všetko dáme do veľkej misy, pridáme ochutenú smotanu a dôkladne premiešame. Necháme dobre vychladnúť. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.