60 minút
Suroviny na jablkový pšenovník ( rozpočet pre 8 osôb ):
250 g pšena ( lúpané proso ), 1 l jablkového muštu, štipka soli, podľa chuti javorový sirup, 2 vajcia, 3 ks jabĺk, kokosová smotana
Postup:
Pšeno prepláchneme vodou, sparíme a zalejeme litrom jablkovej šťavy. Varíme pokým sa šťava nevsiakne a stále miešame. Hotovú kašu osladíme podľa potreby javorovým sirupom. Do masy pridáme 2 žĺtky a premiešame. Potom opatrne vmiešame sneh z bielkov. Tortovú formu vymastíme a vysypeme bezlepkovou múkou, polovicu pšenovej masy dáme do formy, poukladáme na ňu pokrájané očistené jablká. Na jablká uhladíme zvyšok kaše a povrch pokvapkáme kokosovou smotanou. Pečieme 45 minút pri teplote 180ºC, kým nie je povrch upečený do zlatista.
Autor: Sandra Bombošová