Energetická hodnota jednej porcie: 1200 kcal
Suroviny na Mozartove tvarohové knedle s jahodovou omáčkou (rozpočet pre 4 porcie):
Na tvarohové cesto: 1/4 kg tvarohu, 3 dkg masla, 10 dkg hladkej múky, 1 vajce
Na plnku: 30 dkg marcipánu, 15 dkg nadrobno posekaných pistácií, 10 dkg horkej čokolády
Na maslovú strúhanku: 12 dkg masla, 15 dkg žemľovej strúhanky, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
Na jahodovú omáčku: 1/2 kg jahôd, 15 dkg práškového cukru, šťavu z 1/2 citróna, 2 polievkové lyžice pomarančového likéru
Okrem toho: soľ, kôru z citróna, vanilínový cukor
Postup:
Na prípravu cesta roztopíme maslo. Vypracujeme hladké cesto z tvarohu, masla, múky, vajca, soli, postrúhanej citrón. kôry, vanilínového cukru a postavíme na chladné miesto. Na prípravu plnky vypracujeme z marcipánu a pistácií hladkú masu. Polámeme čokoládu na rovnako veľké kúsky a zabalíme marcipánovou masou. Vyformujeme hladké guľôčky, prikryjeme potravinárskou fóliou a vložíme na 1/4 hodiny do chladničky. Potom obalíme marcipánové guľôčky tvarohovým cestom a vytvarujeme knedle. Jahodová omáčka: umyjeme jahody, pokrájame na malé kusy a dôkladne rozmixujeme. Ochutíme omáčku preosiatym práškovým cukrom, citrónovou šťavou a pomarančovým likérom. Privedieme do varu mierne osolenú vodu, vložíme knedle a necháme slabo variť na miernom plameni asi 1/4 hodiny.
Mohlo by vás zaujímať
Maslová strúhanka: rozpálime v panvici maslo, zmiešame žemľovú strúhanku so štipkou kryštálového cukru a upražíme na masle do zlatohneda. Vyberieme riečicou knedle z vody, necháme odkvapkať, pováľame v maslovej strúhanke a podávame posypané práškovým cukrom. Polejme jahodovou omáčkou. Ozdobíme lístkami mäty.