Mramorový ryžový nákyp s čiapočkou

Doba prípravy 60 minútEnergia: 313 kcal.Náročnosť

Energetická hodnota jednej porcie: 313 kcal

Suroviny (rozpočet na 4 porcie):

18 dkg guľatozrnnej ryže, 7 dcl mlieka, 5 dkg masla, 8 dkg kryštálového curku, 2 dkg kakaa, 6 vajec, 2 oplátky, soľ, práškový cukor, vanilínový cukor, citrón, maslo, strúhanku

ryžový nákyp

Postup:

Uvaríme ryžu v l vody. Necháme cca. 3 min.variť, scedíme, krátko opláchneme pod tečúcou vodou a necháme dobre odkvapkať. Postrúhame nadrobno citrónovú kôru. Uvaríme mlieko a maslo, štipku soli, 1 čajovú lyžicu vanilínového cukru a citrónovú kôru. Pridáme ryžu a udusíme domäkka na miernom plameni (cca. hodiny). Ryžu nehcáme vychladnúť. Rúru na pečenie predhrejeme na 180°C. Oddelíme žĺtky od bielkov. Vymiešame žĺtky s 1 lyžicou vanilínového cukru na hladkú masu a vmiešame do ryžovej masy. Z bielkov a cukru vyšľaháme krémový sneh, ktorý rozdelíme na dve polovice. Ryžovú masu tiež rozdelíme na dve polovice. Do jednej polovice vmiešame kakao. Do oboch polovíc opatrne vmiešame časti snehu. Vymažeme malsom formu na pečenie a porpášime strúhankou. Nalejeme tmavú masu, prikryjeme oplátkami a potom doplníme svetlou masou. Ryžový nákyp vsunieme do predhriatej rúry na cca. 50 minút. Potom vyberieme ryžový nákyp z rúry. Rúru na pečenie nastavíme tak, aby z hora silno piekla alebo ju nastavíme na grilovanie. Vyšľaháme na sneh krémovej konzistencie polovicu kryštálového cukru a bielky. Pomocou zvyšného cukru došľaháme tak, aby náležite stuhol. Nakoniec vmiešame práškový cukor. Sneh rozotrieme na ryžový nákyp alebo ho nastriekame vrecúškom. Posypeme práškovým cukrom a pečieme, kým dosiahne svetlohnedé sfarbenie.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach