Suroviny na paradajkový koláč:
Na cesto: 100 zmäknutého masla, 200 g hladkej chlebovej múky, 5 polievkových lyžíc studenej vody, ½ čajovej lyžičky soli
Na plnku: 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 polievková lyžica oleja, 4 – 5 paradajok, asi 50 g eidamu, 2 vajíčka, 125 ml mlieka, ½ čajovej lyžičky soli, ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, zvyknem pridať aj na vrh posekanú bazalku
Postup:
Maslo zmiešame s vodou a múkou i soľou. vypracujeme hladké cesto. Vložíme do igelitu a necháme asi pol hodinu odpočívať v chladničke. Cesto potom vystelieme tortovú formu (vytretú olejom) tak, aby sme urobili okraje vysoké asi 2,5 – 3 cm. Položíme na cesto alobal a posypeme husto fazuľou. Predpečieme asi 5 minút v rúre zohriatej na 200°C. Potom vyberieme.
Mohlo by vás zaujímať
Alobal aj s fazuľou vyberieme. Dno cesta posypeme nastrúhaným syrom. Pokrájame na syr kolieska cibule, potom kolieska paradajok. Osolíme a okoreníme. Mlieko premiešame s vajíčkami. Pečieme asi 40 minút vo vyhriatej rúre na 170°C.