Slaný závin v bábovke

Doba prípravy 50 minútNáročnosť

Suroviny:

250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 1 balíček sušeného droždia, 2 lyžičky soli, 1 lyžička cukru, 100 g Hery, 250 ml plnotučného mlieka, 2 žĺtky

Náplň: 300 g šunky (plátky), 350 g goudy (plátky), 3 celé jarné cibuľky, Hera a polohrubá múka na vymastenie a vysypanie formy

Slaný závin

Postup:

Sypké suroviny – droždie, soľ, cukor a múky – zmiešajte dohromady. Pridajte mlieko, žĺtky a Heru. Vypracujte nelepivé cesto, ktoré nechajte hodinu kysnúť pod utierkou na teplom mieste.

Vykysnuté cesto rozdeľte na zhruba päť rovnakých dielov. Každý zvlášť vyvaľkajte a poklaďte naň plátky šunky a syra. Navrch nasypte na kolieska pokrájanú jarnú cibuľku – biele i zelené časti. Každý kúsok cesta ozdobený surovinami na náplň pevne zaviňte.

Bábovkovú formu vymažte Herou a vysypte múkou. Malé záviny vkladajte do formy tak, aby na sebe nadväzovali. Nakoniec zľahka všetky vrstvy stlačte k sebe.

Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 45 – 50 minút.

Vyklopte a nechajte pol hodiny vychladnúť. Potom môžete krájať.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach