Šúľance s cibuľkou

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Šúľance sú výrobok slovenskej kuchyne pripravený z vajec, múky, soli, uvarených a nastrúhaných zemiakov. Často sa podávajú s cukrom alebo makom. Môžeme ich podávať aj na slano, tak ako sme to spravili my, v našom recepte – šúľanse s cibuľkou. Názov jedla pochádza zo slova „šúľať“ a príprava cesta je podobná príprave cesta na ňoky. Nárečovo sú označované aj ako škorce.

Suroviny na šúlance s cibuľkou:

500 g polohrubej múky, 1 zemiak, 3 dl vody, medzi prsty soli, 1 veľká cibuľa, 2 polievkové lyžice oleja

Šúlance s cibuľkou

Postup:

Múku zmiešame so soľou, s jemno nastrúhaným zemiakom a vodou do pevného ale vláčneho  cesta. Prvé si nachystáme šúlance. Pomaly rozvaľkáme cesto, z ktorého potom vytvarujeme a vyrobíme väčšie šúlčeky. Z týchto väčších šúľčekov vytvoríme malé – šúľance.

Mohlo by vás zaujímať

Tvarohové šúľance s makom

Tvarohové šúľance s makom

30 minútTvarohové šúľance s makom sú mojim obľúbeným jedlom, aj keď ho nepripravujem veľmi často. Suroviny na tvarohové šúľance s makom: Na cesto potrebujeme: 230 g mäkkého… Čítaj ďaľej

Pripravíme vriacu vodu, ak ich máme dostatok, koľko sme chceli dosiahnuť. Nasypeme ich do hrnca s vriacou vodou, necháme na plyne postáť až kým nezačnú vrieť a trošku peniť. Vytiahneme šúlance z hrnca do misy podľa veľkosti koľko ich máme a necháme vychladnúť. Kým budú chladnúť, nakrájame si cibuľu a necháme ju chvíľku sa pražiť na troške oleja. Vyberieme cibuľu aby vychladla, ak sú šúlance a cibuľa dostatočne vychladnuté, môžeme ich podávať na tanier. Ak ich máme na tanieri posypeme ich cibuľkou.

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach