Šúľance sú výrobok slovenskej kuchyne pripravený z vajec, múky, soli, uvarených a nastrúhaných zemiakov. Často sa podávajú s cukrom alebo makom. Môžeme ich podávať aj na slano, tak ako sme to spravili my, v našom recepte – šúľanse s cibuľkou. Názov jedla pochádza zo slova „šúľať“ a príprava cesta je podobná príprave cesta na ňoky. Nárečovo sú označované aj ako škorce.
Suroviny na šúlance s cibuľkou:
500 g polohrubej múky, 1 zemiak, 3 dl vody, medzi prsty soli, 1 veľká cibuľa, 2 polievkové lyžice oleja
Postup:
Múku zmiešame so soľou, s jemno nastrúhaným zemiakom a vodou do pevného ale vláčneho cesta. Prvé si nachystáme šúlance. Pomaly rozvaľkáme cesto, z ktorého potom vytvarujeme a vyrobíme väčšie šúlčeky. Z týchto väčších šúľčekov vytvoríme malé – šúľance.
Mohlo by vás zaujímať
Pripravíme vriacu vodu, ak ich máme dostatok, koľko sme chceli dosiahnuť. Nasypeme ich do hrnca s vriacou vodou, necháme na plyne postáť až kým nezačnú vrieť a trošku peniť. Vytiahneme šúlance z hrnca do misy podľa veľkosti koľko ich máme a necháme vychladnúť. Kým budú chladnúť, nakrájame si cibuľu a necháme ju chvíľku sa pražiť na troške oleja. Vyberieme cibuľu aby vychladla, ak sú šúlance a cibuľa dostatočne vychladnuté, môžeme ich podávať na tanier. Ak ich máme na tanieri posypeme ich cibuľkou.