Syrová torta so šalátom je výborná na obed ale aj na večeru. Rovnako chutná je aj k vínku.
Syrová torta so šalátom – suroviny (rozpočet na 12 porcií):
Palacinky: 1/4 l mlieka, 2 vajcia, soľ, 85 g hladkej múky, 30 g masla.
Náplň: 750 g neslaného syra Ricotta, 1 pažítky, 1 zväzok petržlenovej vňate, 1 zväzok bazalky, 100 g parmezánu, soľ, biele korenie, 2 pl citrónovej šťavy.
Šalát: 4 malé paradajky, 1 uhorka, zväzok reďkovky, 1 zväzok jarnej cibuľky, 100 g ľadového šalátu.
Šalátová zálievka: 2 pl citrónovej šťavy, 1 kl horčice, soľ, biele korenie, 8 pl olivového oleja
Postup:
Z cesta pripravíme 8 palaciniek. Pažítku, petržlenovú vňať a bazalku nakrájame na jemno. Parmezán a bylinky vmiešame do Ricotty, ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Malú časť bylinkovej Ricotty odoberieme na dekoráciu. Jednu palacinku položíme do plytkého taniera a rovnomerne natrieme bylinkovou Ricottou. Položíme ďalšiu palacinku a pokračujeme, až palacinky a Ricottu nespotrebujeme. Povrch potrieme odloženou Ricottou.
Mohlo by vás zaujímať
Tortu z Ricotty dáme na 1 hodinu do chladničky. Paradajky pokrájame je na tenké mesiačiky. Uhorku olúpeme a nastrúhame, osolíme. Reďkovky pokrájame na jemné plátky. Jarnú cibuľku pokrájame na plátky. Šalát umyjeme a osušíme. Na zálievku vyšľaháme v miske citrónovú šťavu s hořčicou, soľou a korením. Vmiešame pomaly olivový olej. Nastrúhanú uhorku trochu vytlačíme. Všetko zmiešame s troškou zálievky. Podávame.