SPÄŤ
Múčne jedlá

Tvarohová žemľovka

Od: Pavol Cvengroš 7.8.2017
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Suroviny:

3/4 sendviča, 350 – 400 g strúhaných jabĺk, maslo na vymastenie pekáčika,  strúhanka na vysypanie pekáčika, 250 – 300 ml mlieka, 2 bal. vanilínového cukru, 50 g rozohriateho masla, 250 g mäkkého tvarohu, 1 bal. pudingu s vanilkovou príchuťou, 1 PL práškového cukru, 3 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť), 1 balíček škoricového cukru, 1 PL hrozienok

Tvarohová žemľovka

Postup:

Sendvič nakrájame na 1 cm široké plátky. Jablká očistíme a nastrúhame. Vyššiu ohňovzdornú zapekaciu misu (pekáčik) vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Do 250 ml mlieka dáme 1 vanilínový cukor. Maslo rozohrejeme. Tvaroh vyšľaháme s pudingovým práškom, práškovým cukrom a 3 žĺtkami. Ak je tvaroh hustý, pridáme 2 – 3 PL mlieka. Do zapekacej misy striedavo kladieme vrstvy: sendvič namočený v osladenom mlieku, pokvapkaný rozpusteným maslom, následne vrstvu tvarohu, potom opäť sendvič namočený v mlieku a pokvapkaný maslom, potom nastrúhané jablká posypané polovicou škoricového cukru a hrozienkami. Opakujeme do vyčerpania surovín – končíme hore vrstvou sendviča namočeného v mlieku a pokvapkaného maslom. Žemľovku pečieme priklopenú v predhriatej rúre pri teplote cca 180 – 190 °C asi 50 – 55 minút. Potom žemľovku odklopíme a teplotu pečenia zvýšime na 220 °C. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý nastriekame zdobiacim vrecúškom na žemľovku (môžeme iba navrstviť lyžicou) a zapečieme všetko asi 5 – 7 minút doružova. Pred servírovaním posypeme druhou polovicou škoricového cukru.

TIP: Žemľovku môžeme piecť aj z 5 – 6 rožkov.

womangalérie VŠETKY