Vrkoče

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Suroviny na vrkoče:

500 g hladká múka na kysnuté cesto, 70 g krupicového cukru, 340 ml mlieka, 1 kocka droždia (42 g), 2 žĺtky, lyžička citrónovej kôry, 160 g mäkkého masla, štipka soli

Na potretie: 4 lyžice rumu, 2 lyžice medu, 50 g rozpusteného masla

Vrkoče

Postup:

Mlieko ohrejte na izbovú teplotu, rozdrobte do neho droždie. Vmiešajte kopcovitú lyžicu cukru a kopcovitú lyžicu múky. Misu s mliekom zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste odstáť 20 minút. Keď je kvások hotový, pridajte k nemu všetky ostatné suroviny na cesto a vypracujte pružnú hmotu. Misu s cestom zakryte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste do dvojnásobného objemu (bude to trvať asi hodinu). Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rukami prepracujte. Odkrajujte z cesta kúsky a z každého vytvarujte valček, z ktorého vytvoríte slimáčiky, zmotané „vrkoče“ a ďalšie tvary, pripomínajúce povraz. Upletené vrkoče nechajte ešte 15 minút kysnúť na plechu vyloženom papierom na pečenie a potom ich pečte v rúre predhriatej na 170 °C. Vrkoče sú hotové, keď sú na povrchu dozlata. Pečenie trvá približne 15 minút. Horúce vrkoče ihneď po vybratí z rúry štedro potrite medovou zmesou.Kým sa vrkoče upečú, pripravte si zmes na potieranie. Zmiešajte rozpustené maslo, rum a med.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach