Suroviny na pampúšiky:
1 kg polohrubej múky, 4 žĺtky, 80 g práškového cukru, 100 g masla, 40 g droždia, asi 100 ml mlieka, 2 lyžice rumu, trocha soli, citrónová kôra, tuk na vyprážanie
Postup:
Preosiatu múku zmiešame s postrúhanou citrónovou kôrou a soľou. Droždie rozmiešame s mliekom a lyžicou cukru. V strede múky urobíme jamku a do nej rozmiešané droždie nalejeme, vymiešame ho s troškou múky na kašu, kvások zasypeme múkou a necháme chvíľu na teplom mieste vykysnúť. Potom pridáme žĺtky, roztopené maslo, cukor a rum a vypracujeme vláčne cesto. Ak je cesto husté, môžeme pridať ešte trochu mlieka. Keď sa na ceste začnú tvoriť bubliny a oddeľuje sa od nádoby, pomúčime ho a necháme na teplom mieste vykysnúť. Na pomúčenej doske cesto veľmi opatrne a zľahka (netlačiť!) vyvaľkáme asi na hrúbku 1 cm, pohárom alebo formičkou vykrajujeme kolieska a vrchnou stranou ich vkladáme do horúceho oleja.
Mohlo by vás zaujímať
Najprv ich prikryjeme pokrievkou, keď z jednej strany zhnednú, jemne ich dierkovanou vareškou obrátime, (nepicháme do nich) a odokryté ďalej pražíme. Aby boli pampúšiky ľahučké ako pierko, musia pri vyprážaní „plávať“ v tuku. Kastról by preto mal byť hlbší a tuk v ňom má siahať asi do polovice, aby po vložení cesta nepretiekol. Šišky pri vyprážaní zväčšia svoj objem, nedávame ich preto do kastróla naraz príliš veľa. Tuk na vyprážanie musí byť dostatočne rozohriaty, pretože inak vsiakne do cesta a pampúšiky budú príliš mastné a ťažko stráviteľné. No nie príliš horúci, lebo šišky sa upražia veľmi prudko, zvonku budú mať tvrdú spálenú kôrku a vo vnútri zostane cesto surové. Najlepšie je vyskúšať si správnu teplotu tak, že do tuku vložíme na skúšku kúsok cesta. Správne vypražený pampúšik je zlatohnedý a v strede má svetlý pás. Hotové šišky posypeme cukrom a podávame s lekvárom.