Suroviny:
400 g hladkej múky, 1 balíček sušeného droždia, 100 ml vlažnej vody, 100 ml vlažného mlieka, 3 lyžice Hery, 1 lyžička soli
Náplň: 300 g kyslej kapusty, 250 g anglickej slaniny, 1 cibule, 1 lyžica oleje na vyprážanie, rasca, soľ a korenie podľa chuti, 1 bielok na potretie, rasca na posypanie
Postup:
Sypké suroviny – droždie, soľ a múku – zmiešajte dohromady. Pridajte vlažnú vodu s mliekom a Heru. Vypracujte nelepivé cesto, ktoré nechajte hodinu kysnúť pod utierkou na teplom mieste.
Medzitým si pripravte náplň, ktorá musí vychladnúť.
Cibuľu nakrájajte na drobné kocky. Anglickú slaninu na trošku väčšie kocky. Kapustu nechajte v sitku odkvapkať. Kto chce kapustu menej kyslú, môže ju ešte prepláchnuť vodou a nechať odkvapkať.
Vo veľkej panvici si zahrejte olej a osmažte na nej cibuľu a slaninku. Pridajte kyslú kapustu. Premiešajte a dajte opäť na sitko. Odkvapkajte prebytočnú mastnotu. Nechajte úplne vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na placku. Dajte na neho vychladnutú náplň. Pevne zrolujte a dajte do pekáča vyloženého papierom na pečenie.
Potrite bielkom a posypte rascou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 35 minút, kým závin nebude zlatistý.
Nechajte trochu vychladnúť. Môžete podávať teplý i studený.