Mojito je ďalším z obľúbených drinkov, ktorého korene siahajú priamo do srdca exotickej Kuby, do slnečnej Havany. Jeden z príbehov hovorí o Mojite ako o „Aguardiente de caña“, horiacej vode doplnenej o limetku, mätu a šťavu z cukrovej trstiny, ktorá sa na Havane používala ako liek. Podľa druhého príbehu Mojito vzniklo medzi otrokmi, ktorí boli na Kubu privezení z horúcej Afriky a pracovali na poliach s trstinovým cukrom. Dnešné Mojito patrí k osviežujúcim letným drinkom, ktorými si radi krátime chvíle nielen na dobrej párty, ale aj pri večerných posedeniach s priateľmi. Vďaka jeho obľúbenosti sa z pôvodnej receptúry vytvorilo aj viacero nealkoholických verzií či variácií, ktoré namiesto limetky využívajú chuť pomaranča a malín, či zeleného času namiesto sódy.
Na prípravu drinku Mojito budeme potrebovať:
- rum, napr. Santiago de Cuba alebo Mulata
- čerstvé lístky mäty
- trstinový cukor
- čerstvú limetku
- perlivú minerálku
- kocky ľadu alebo ľadovú drť
Postup na prípravu:
Do pohára najskôr vložíme neošúpané kúsky limetky, z ktorých madlovaním dostaneme čo najviac šťavy. Pridáme trstinový cukor a mätové lístky, ktoré si pred použitím položíme na stôl a párkrát po nich buchneme, aby sa z nich uvoľnila mätová esencia. Zmes poriadne premiešame, treba sa však vyhnúť točivým pohybom, aby horkosť mäty a limetovej kôry nepokazili celkovú chuť drinku. Pohár potom zaplníme ľadom takmer po okraj, prilejeme rum a zalejeme poriadne vychladenou sódou. Na záver môžeme drink podľa potreby dochutiť a ozdobiť kúskami limetky.