Suroviny na hrejivý sirup zo sliviek a vína ( vystačí na asi 700 ml sirupu ):
500 g očistených a rozmixovaných sliviek, kôra a šťava z jedného chemicky neošetreného pomaranča, 250 ml červeného vína, 1 balíček škoricového cukru, 1 balíček cukru na sirup
Postup:
Na prípravu sirupu slivky vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme do varu a za stáleho miešania asi 5 minút povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom pridáme kôru a šťavu z pomaranča, víno, škoricový cukor a cukor na sirup a odložíme na noc do chladničky.
Na druhý deň zmes prepasírujeme cez sitko alebo gázu. Sirup privedieme do varu a 5 minút povaríme. Odoberieme prípadnú penu a horúci sirup nalejeme do sterilných a zohriatych fliaš. Fľaše dôkladne uzavrieme viečkami a asi na 20 minút položíme naležato.
Doba prípravy: asi 40 minút
Tip: Sirup chutí výborne zriedený v teplom čaji.