Čokoládová pena s karamelizovanými jabĺčkami

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Čokoládová pena s karamelizovanými jabĺčkami – suroviny ( rozpočet na 4 porcie ):

  • 4 žĺtka
  • 200 g + 200 g smotany na šľahanie
  • štipka soli
  • 50 g krupicového cukru
  • 170 g horkej čokolády
  • 1 balenie cukrárenských piškót
  • 30 ml kávy
  • 30 ml Karpatského KB Škorica Klinček
  • 1 jabĺčko + 1 PL cukru
Čokoládová pena s karamelizovanými jabĺčkami
Čokoládová pena s karamelizovanými jabĺčkami

Postup:

Čokoládová pena je jednoduchý a rýchly recept. Túto maškrtu si vychutnáte  hneď ako pena dostatočne vychladne a zatuhne do finálnej podoby.

Ako prvé si pripravíme karamelizované jabĺčka. Jablko nakrájame na maličké kúsky. Na panvici si necháme skaramelizovať 1 PL cukru. Keď máme jantárový karamel, pridáme jabĺčka a s nimi jemne povaríme. Odložíme bokom.

Pripravenú uvarenú kávu a Karpatské KB Škorica Klinček  zmiešame. Na dno pohárikov si dáme piškóty, ktoré polejeme  touto kávovou zmesou. Pridáme skaramelizované jabĺčka a necháme vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať

Čokoládová pena s jahodami

20 minútČokoládová pena s jahodami – suroviny: 150 g kvalitnej bielej čokolády, 5 dl smotany na šľahanie, 1 stužovač šľahačky, 2 čerstvé vajcia, 400 g jahôd,… Čítaj ďaľej

Zatiaľ si pripravíme penu. 200 g smotany na šľahanie necháme zahrievať za stáleho miešania. Žĺtka si metličkou jemne vymiešame s cukrom. Keď je smotana tesne pred varom, za stáleho miešania vlejeme smotanu pomaličky k žĺtkam. Túto zmes prelejeme naspäť do hrnca a varíme za stáleho miešania na strednom plameni. Teplota by mala dosiahnuť cca 77 stupňov a krém by mal jemne zhustnúť.

Do horúcej zmesi nahádžeme čokoládu a miešaním rozpustíme. Hmotu dáme zachladiť. Keď je zmes studená, vyšľaháme si 200 g smotany na šľahanie a jemne šľahačku vmiešame do čokoládovej zmesi. Penu nalejeme do pohárikov a necháme chladiť cez noc alebo aspoň 3 hodiny.

Ak vás zaujal tento recept, omnoho viac ich nájdete na www.karpatskebrandy.sk

Autorka receptu a FOTO @stvoryzkuchyne.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach