Salsa z tureckej papriky a fety s kúskami pity – suroviny:
2 lyžice melasy z granátového jablka, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 1 malá červená paprika pokrájaná nadrobno, 1 malá uhorka bez semienok pokrájaná nadrobno, 1 malá červená cibuľa pokrájaná nadrobno, 2 lyžice mäty pokrájanej najemno, 2 lyžice rozmrvenej fety
Chrumkavé kúsky pity: 6 chlebov pita, olivový olej v spreji, 1 lyžica sumachu alebo stredne štipľavého mletého čili (možno vynechať)
Postup:
Pri príprave chrumkavých kúskov pity predhrejeme rúru na 200 °C (plyn stupeň 6). Okraje pity odstrihneme nožnicami. Zvyšok nakrájame na veľké trojuholníky, položíme na plech a pokvapkáme (postriekame) olivovým olejom. Posypeme morskou soľou, čerstvo pomletým čiernym korením a sumachom alebo mletým čili. Pečieme 8 – 10 minút alebo dozlatista. Potom vyberieme z rúry a dáme vychladnúť. Medzitým si pripravíme salsu. V mise zmiešame melasu z granátového jablka s paradajkovým pretlakom a okoreníme. Pridáme ostatné prísady, premiešame a podávame s chrumkavými kúskami pity.
Mohlo by vás zaujímať
Tip: Pripravené chrumkavé kúsky pity vydržia uskladnené vo vzduchotesne uzavretej nádobe 3 dni. Dobre uzatvorenú salsu môžete skladovať v chladničke 1 deň.
Dobre vedieť:
Chrumkavé kúsky chleba pita sú zdravšou prílohou, lebo obsahujú len trochu oleja a oveľa menej kalórií ako zemiakové alebo tortilllové lupienky. Vhodný je olivový olej v spreji, pretože tak ho nepoužijete veľa.