Ajo blanco – studená mandľová polievka

Ajo blanco je populárna studená Španielska  polievka, ktorá je typická pre Granadu and Málagu (Andalusia). Polievka má pôvod v kuchyni starých rimanov.

Suroviny na Ajo blanco ( rozpočet na 10 porcií ):

400 g lúpané mandlí, 8 strúčikov cesnaku, morská soľ, čerstvo mleté zelené korenie, 1 ks senviča, 0,5 dcl vínneho octu, citrónový tymián, 1 dl panenského  olivového oleja, strapec hrozna.

Postup:

Senvič namočíme do studenej vody. Olúpaný cesnak  a mandle rozmixujeme na hladkú pastu,pridáme k rozmočenému senviču a rozmixujeme do hladka. Ochutíme soľou, zeleným korením a vínnym octom. Ďalej mixujeme na vysokých otáčkach a pomaly prilievame olivový olej. Ozdobíme citrónovým tymiánom a hroznom bez semienok. Podávame vychladené.

Autor:
Marek Mráz

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach