Bavorská polievka s cestovinou – suroviny (rozpočet pre 4 osoby):
1 pór, 100 g zeleru, 200 g mrkvy, 4 cibule, 2 lyžice oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 zväzok petržlenovej vňate, 1/2 lyžičky tymianu, 1/2 bobkového listu, 1/2 lyžičky soli, trochu mäsového extraktu
Na sedliacke fliačky: 100 g hrubej múky, 1 vajce, 1 lyžica oleja, štipka soli
Postup:
Zeleninu očistíme, umyjeme a pokrájame na kocky. Cibuľu aj so šupkou zohrejeme na oleji, pridáme zeleninu a opekáme dozlatista. Pridáme neošúpaný cesnak, peržlenovú vňať, koreniny, soľ a dolejeme 3/4 l vody. Uvarený vývar scedíme, dochutíme mäsovým extraktom. Múku zmiešame s vajcom, olejom a soľou a spracujeme do cesta, ktoré sformujeme do gule.
Mohlo by vás zaujímať
Potreté olejom ho necháme 30 minút odpočívať. Na pomúčenej doske ho potom natenko vyvaľkáme a nakrájame na väčšie kosoštvorce alebo fliačiky. Tie necháme preschnúť, prebytočnú múku otrasieme. Fliačiky uvaríme vo vriacej slanej vode, na cedidle prepláchneme a preložíme na taniere. Prelejeme horúcim vývarom a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.