Cviklovo-batátová polievka

Doba prípravy 100 minútNáročnosť

Suroviny:

5 veľkých mrkiev, 3 stredné cvikle, 1 veľký paštrnák, 1/2 menšieho kelu, 2 veľké batáty, 1 červená cibuľa, 3 lyžice olivového oleja, 1/2 malej lyžičky kurkumy, čierne mleté korenie z mlynčeka, 2 bobkové listy (dávam čerstvé), 3 cm kúsok čerstvého zázvoru, ošúpať a nakrájať na drobné kúsky, 3 vetvičky tymianu, hrsť čerstvého koriandra a tiež jednu hrsť petržlenovej vňate nasekanej, na špičku noža rímskej rasce ( môžete použiť aj obyčajnú rascu ), 1/2 malej lyžičky soli alebo lyžica solčanky ( zeleninová soľ ), sézamový olej, 3 – 4 l vody.

Cviklovo-batátová polievka

Postup:

Do hrnca dáme olivový olej, ohrejeme kurkumu a rascu a ihneď pridáme červenú cibuľu nasekanú na drobno, zázvor a kel nakrájaný na pásiky. Krátko orestujeme a premiešame. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a paštrnák, premiešame a nakoniec na kocky nakrájanú cviklu a batáty. Zalejeme vodou a vložíme umyté bylinky (tymian, bobkový, list) a varíme cca hodinu a pol. Pred dovarením ochutíme korením z mlynčeka a soľou. Po vypnutí posypeme polievku čerstvou petržlenovou vňaťou a ligurčekom alebo čerstvým koriandrom. Cviklovo-batátová polievka má príjemne sladkú chuť, nezahusťujeme ju ničím a jeme ju bez chleba. Cviklovo-batátová polievka má dostatok vlákniny. Na záver môžete pridať pár kvapiek čili oleja alebo kvalitného panenského oleja, napríklad sézamového.

Cviklovo-batátová polievka je vhodná pre ľudí s  HIT ( histamínová intolerancia ).

Autor: Silvia Horecká

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach