Polievka Demikát sa v minulosti varil hlavne v oblastiach s rozvinutým chovom oviec. Existuje viacero receptov na j prípravu Demikátu. Ponúkame vám jeden z nich:
Suroviny na Demikát:
1,5 l vody, 1 cibuľa, soľ a korenie, 200 g zemiakov, 1 ČL mletej červenej papriky, ½ ČL rasce, 125 g bryndze, 100 ml sladkej smotany, 2 krajce čierneho chleba, 1 PL lyžica masti
Postup:
Do vody dáme variť očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľku, na kocky nakrájané zemiaky, mletú červenú papriku a potlčenú rascu. Varíme tak dlho, kým zemiaky nezmäknú. Jedinečnú Bryndzu dáme do polievkovej misy a dobre vymiešame so smotanou. Následne túto zmes prilejeme k zemiakom s cibuľkou a všetko dobre rozmixujeme.
Mohlo by vás zaujímať
Výsledok nášho kulinárskeho snaženia nalejeme do tanierov, a pokiaľ už pomocníci stihli pokrájať čierny chlieb na kocky a opražiť ho na rozpálenej masti, nasypeme ho do zmesi. Polievku môžeme posypať posekanou pažítkou, trebuľkou alebo kôprom. Ostáva už len dozdobiť tanier zeleninou a pustiť sa do toho!