Cibuľová polievka so zapečeným syrom a hriankou

Doba prípravy 35 minútEnergia: 22 kcal.Náročnosť

Cibuľová polievka je polievka francúzskeho pôvodu (soupe à l’oignon).

Jedna z legiend o tejto polievke hovorí, že recept vymyslel kráľ Ľudovít XV. V noci dostal hlad a zašiel si sám do kuchyne čosi zjesť. Zmiešal dokopy ingrediencie, ktoré tam našiel (cibuľa, maslo a šampanské) a vznikla z toho francúzska cibuľačka.

Polievka má konzumujúceho zohriať, preto je tam trochu vína. Konzumuje sa aj pitím z bujónovej šálky, keď sa predtým vyje hrianka. Základná chuť polievky pozostáva z chute skaramelizovanej cibule, vínneho buketu a vývaru.

Vo Francúzsku sa obvykle požíva nielen v domácnostiach ale i v reštauráciách na konci dlhšej nočnej hostiny s alkoholom, aby si konzument napravil zažívanie a prebral sa. Požíva sa pitím z bujónovej šálky.

Francúzska cibuľová polievka – suroviny:

400 g cibule, 100 g masla, 1200 ml silného mäsového vývaru, 4 lyžice suchého vína, soľ, mleté čierne korenie, 8 plátkov francúzkej bagety, 100 g nastrúhaného tvrdého syra

Postup:

Cibuľu olúpeme, nakrájame na tenké kolieska. V hrnci rozohrejeme maslo a cibuľu opražíme. Zalejeme vývarom a hodinu varíme na miernom ohni. Ochutíme vínom, soľou a korením.

Mohlo by vás zaujímať

Tekvicový vývar

35 minútTekvicový vývar je v tomto jesennom období dobrá polievka na zahriatie. Suroviny na tekvicový vývar: 300 g tekvicovej striedky, 2 veľké mrkvy, 1 cibuľa, 2… Čítaj ďaľej

Polievku rozdelíme do štyroch ohňovzdorných šálok, pridáme dva kúsky bagety do každej šálky a posypeme syrom. Zapečieme na predhriatom grile asi 10-15 minút.

Save

Save

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach