Hustá hokkaido polievka s kvakou – suroviny:
kokosový olej, alebo olivový olej; šalotka, zázvor, hokkaido, alebo maslová tekvica; kvaka, citónová tráva, soľ, čierne korenie, voda, limetková šťava.
Postup:
Tento recept môže byť je základom pre teplý šalát krém, nátierku či polievku.
Na tuku osmahneme šalotku, pridáme soľ, čierne korenie, polovicu nastrúhaného zázvoru ( množstvo si odhadneme, obvykle 1 PL na základ a 1 PL do polievky). Pridáme na kocky nakrájanú kvaku a tekvicu. Zatiahneme teplom číže premiešame so základom, pridáme citrónovú trávu a zalejeme vodou.
Mohlo by vás zaujímať
Pri hustých polievkach je dôležité dať také množstvo zeleniny, aby nám vzniklo husté pyré a nemuseli by sme dohusťovať múkou, či guarovou gumou alebo škrobom. Hustej polievky zje každý na obed cca 250 ml, teda je nutné počítať s min 300 g zeleniny v surovom stave na osobu.
Mohlo by vás zaujímať
Zeleninu necháme variť asi 20 minút, nemá byť rozvarená, musí si zachovať svoj tvar. Je nutné sledovať ju, možno bude pripravená už o 15 minút. Scedíme, vytiahneme citrónovú trávu a vývar necháme bokom. Zmes rozmixujeme na hladkú kašu, ktorú dorieďujeme vývarom. Ak nám vývar zostane, môžeme ho vypiť ako nápoj. Ak nám zostane pyré, môžeme ho použiť ako nátierku či prílohu k inému jedlu. Na záver pridáme limetkovú šťavu, môžeme trošku mletého čili. Táto hokkaido polievka s kvakou sa dá pripraviť aj s kokosovým mliekom.
Foto: Dáša Šimeková