30 minút
Krémová hrášková polievka s mätou – suroviny:
500 g vylúpaného hrášku, 1 malá hlávka hlávkového šalátu, 1 cibuľa, 1 – 2 vetvičky čerstvej mäty, 1 a ¼ l slepačieho vývaru (aj z kocky), 4 plátky toastového chleba, lyžica masla, lyžica múky, 150 ml smotany, soľ, mleté čierne korenie, olej
Postup:
Hrášok vložíme do vriaceho vývaru a varíme asi 3 minúty. Časť vyberieme, k ostatnému pridáme umytý šalát, ktorý sme natrhali na väčšie kusy, na kolieska nakrájanú cibuľu a mätu. Pomaly varíme do zmäknutia. Hotovú polievku najemno rozmixujeme. Z masla a múky upražíme svetlú zápražku, za stáleho miešania pridáme do polievky a chvíľu spolu povaríme. Nakoniec pridáme rozšľahanú smotanu a odložený hrášok. Podľa chuti dosolíme a okoreníme. Toasty pokrájame na malé kocky a v horúcom oleji do zlatista opražíme. Hrášková polievka s mätou je hotová. Pred podávaním na tanieri posypeme toastovými krutónikmi.