Suroviny ( rozpočet pre 3 osoby):
500 g mrkvy, 2 cibule, 1 strúčik cesnaku, soľ, 2 PL olivového oleja, 20 g masla, šťava z 1/2 grapefruitu, 100 ml mirin ( japonské ryžové víno na varenie), 2 l kuracieho vývaru, 1 ČL mletého kardamómu, 1 bobkový list, 100 g šľahačky, 50 g créme fraiche, 1PL medu, štipka muškátového oleja
Krutóny: 4 ks toastového chleba, 3 PL olivového oleja, 1 strúčik cesnaku
Postup:
Mrkvu očistíme a pokrájame na kúsky, cibuľu a cesnak očistíme a obe tiež pokrájame na väčšie kúsky. Všetko spolu osolíme a opečieme na zmesi olivového oleja s maslom. Zalejeme s grapefruitovou šťavou a mirinom a zmes trocha zredukujeme varením. Do pripravenej redukcie pridáme kurací vývar. Do vývaru pridáme bobkový list a kardamóm a varíme spolu asi 30 minút.
Pokým sa varí polievka, pripravíme si krutóny. Toastový chlieb pokrájame na kocky, olivový olej pridáme do hlbokej panvice a kocky chleba opečieme do chrumkava.
Mohlo by vás zaujímať
Z polievky vyberieme bobkový list, a pridáme šľahačku, créme fraiche a med. Všetko spolu dobre rozmixujeme na jemnú hmotu. Polievku ešte dochutíme mučkátovým orieškom.
Polievku podávame dekorovanú kúskami grapefruitovej dužiny a krutónmi.