Pikantná gulášová polievka – suroviny:
650 g hovädzieho mäsa na guláš, 1 konzerva zaváraných ošúpaných rajčín ( 800 g), 2 lyžice rajčinového pretlaku, 2 cibule (asi 400 g), 250 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 125 g sušených dubákov , mletá červená paprika, soľ, mleté čierne korenie, trošku cukru, 750 ml vývaru, 250 ml červeného vína, petržlenová vňať, 1 červená paprika, 1 – 2 feferónky, 30 ml oleja
Postup:
Mäso umyjeme, osušíme a pokrájame na kocky. Zeleninu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Sušené hríby namočíme aspoň na 20 minút do vody. Na horúcej oleji postupne opražíme mäso, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu a na kocky pokrájanú papriku. Spolu pražíme asi 5 minút, potom osolíme, ochutíme mletým korením, mletou paprikou a troškou cukru. Hríby scedíme a pridáme spolu s paradajkovým pretlakom k mäsu. Necháme zovrieť, zalejeme vývarom a červeným vínom.
Mohlo by vás zaujímať
Paradajky v konzerve pokrájame na menšie kúsky a aj so šťavou vlejeme do polievky. Polievku prikryjeme a pomaly varíme asi jeden a pol hodiny. Na záver podľa chuti pridáme očistené a pokrájané feferónky a posekanú petržlenovú vňať. Spolu ešte 10 minút povaríme.