Polievka z jedlých gaštanov – suroviny ( rozpočet pre 4 osoby ):
30 g šalotky, 30 g stopkového zeleru, 20 g zemiakov, 2 PL masla, 30 g šampiňónov, 1 bobkový list, 300 g varených olúpaných gaštanov, 1 vetvička rozmarínu, 1 vetvička petržlenovej vňate, 1 škorica, 2 PL vína Madeira, 4 PL prosseca alebo sektu, 1 l zeleninového vývaru, soľ, mleté čierne korenie, štipka muškátového oriešku, 80 g šľahačky
Postup:
Zeleninu očistíme, pokrájame na kocky a pridáme do hrnca, v ktorom rozpustíme maslo a trocha poopekáme. Pridáme uvarené a očistené jedlé gaštany a 5 minút ešte spolu všetko opekáme. Potom pridáme rozmarín, petržlenovú vňať a škoricu a všetko podlejeme vínom Madeira.
Mohlo by vás zaujímať
Prilejeme ešte prosseco a zeleninový bujón a všetko spolu prevaríme. Polievku dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom a necháme ešte variť ďalších 30 minút. Z uvarenej polievky vyberieme škoricovú paličku, pridáme polovicu z množstva šľahačky a polievku zmixujeme na hladký krém. Podávame v miskách, ktoré ozdobíme gaštanmi.
Tip:
Vhodnou prílohou sú Bylinkové tyčinky.